Spoorwegmuseum Utrecht

Utrecht is o.a. bekend als spoorwegknooppunt én vestigingsplaats van het spoorwegmuseum. In het voormalige station Maliebaan is sinds 1927 het spoorwegmuseum gevestigd. Na vele jaren was de hele locatie weer aan een grote opknapbeurt toe. Vanuit de visie van de architect zijn de plannen ontstaan voor herinrichting van het hoofdgebouw als station anno 1874 en nieuwbouw van een wagenloods in dezelfde stijl en uitstraling. Deze nieuwe oude wagenloods bestaat uit prefab wanden met een staalconstructie als dak. Dat werd renovatie van bestaande gebouwen, uitbreiding binnenruimtes en complete herinrichting van het museum.

Project

Strukton Prefab Beton leverde al de prefab beton elementen voor dit project, o.a. binnenspouwbladen, betonranden, L-vormige elementen en kantplanken.

De binnenspouwbladen verlopen in hoogte en rekening houdend met de cassettes maakte dat elk prefab betonelement uniek. De binnenspouwbladen waren uniek door hun esthetisch uiterlijk, vormgeving en afmetingen tot 2400mm breed en 8500mm hoog, en voorzien van raam- en deuropeningen. In goed overleg met de opdrachtgever is er een uitgekiende werkmethode bedacht hoe deze elementen in het werk te monteren. De instortvoorzieningen werden daar in zijn geheel op aangepast. Onze kennis van zaken werd hierbij bijzonder op prijs gesteld.  In verband met weinig/geen opslagmogelijkheden ter plaatsen werden deze elementen in de juiste volgorde just-in-time geleverd op de locatie. Klaar voor montage. Door de goede communicatie tussen opdrachtgever, architect, bedrijfbureau en logistiek is de engineering, productie, levering en montage volgens plan vlekkeloos verlopen. En het resultaat mag gezien worden. Het vernieuwde museum is in 2004 weer geopend voor het publiek.

Geleverde elementen:

  • binnenspouwbladen tot 8500mm hoog
  • betonranden
  • keerwand elementen
  • kantplanken